Ett stambyte har flera fördelar men även vissa nackdelar

Ett stambyte har flera fördelar men även vissa nackdelar

Har du någon typ av problem med rörledningarna i ditt hem eller på ditt företag? Om så är fallet kan du eventuellt vara i behov av ett stambyte. Då är det viktigt att du är medveten om att ett sådant har flera fördelar men även vissa nackdelar. Läs vidare för att få reda på vilka dessa är!

Vad är ett stambyte egentligen?

Ett stambyte är en process där de befintliga rörledningarna i rörsystemet avlägsnas och ersätts av nya sådana. Ofta byter man stammarna i förebyggande syfte på grund av att de börjar bli gamla och slitna. Men detta arbete kan även utföras i syfte att reparera rörsystemet om det redan har hunnit gå sönder.

Man skulle ju kunna tro att detta arbete endast är förknippad med fördelar. I själva verket finns det dock även vissa nackdelar, även om fördelarna generellt sett är de som väger tyngst. Nedan går vi igenom för- och nackdelarna med denna process!

Fördelarna med att byta stammarna i en fastighet

Det finns flera fördelar med att byta stammarna i en fastighet. Några exempel på dessa är att:

  • Rörsystemet blir mer pålitligt. När det kommer till ett stambyte är säkerheten en viktig faktor. Det är som bekant ofta bättre att vara på den säkra sidan när det kommer till saker och ting. Och om rören börjar bli gamla och slitna riskerar dessa att gå sönder och orsaka stora skador i fastigheten. Därför bör rörsystemet bytas ut i förebyggande syfte innan skadan hinner inträffa.
  • Rörsystemet blir mer effektivt. En annan faktor att lägga i den positiva vågskålen är effektiviteten. Ett rörsystem med nya och fräscha rör är mer effektivt än ett med gamla och rostiga sådana. Efter att stammarna har bytts minimeras också risken för att rörsystemet titt som tätt behöver repareras i närtid.

Bytet av stammarna har egentligen bara en större nackdel

Det finns få goda saker som inte även för något ont med sig. När det kommer till ett byte av stammarna är den enda egentliga nackdelen att detta är ett stort arbete. Vad detta betyder är att det är kostsamt för hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Det innebär också att arbetet kommer vara högljutt och stökigt under den tid som det pågår.

Kommentarer är stängda.