Infraröd bastu – bra mot stress?

Infraröd bastu – bra mot stress?

Stress i sig är inte farligt men under långa perioder av stress och i kombination med för lite återhämtning kan det tillslut bli skadligt. Det är viktigt att stanna upp och känna efter i både kropp och knopp när det börjar gå åt fel håll. När det gör det är det viktigt att vidta åtgärder – och att basta i en infraröd bastu sägs vara bra mot stress på flera olika sätt.

Tid för återhämtning i infraröd bastu

Det finns flera saker som skiljer en infraröd bastu mot andra, mer klassiska modeller. Den främsta skillnaden är uppvärmningsmetoden, som i en infraröd bastu sker med hjälp av infrarött ljus. Det gör också att temperaturen i bastun är lägre och istället för att kroppen värms upp av den varma luften omkring så tränger ljuset in i huden och värmer koppen inifrån.

Det finns såklart dom som uppskattar och trivs i den hetta som en vanlig bastu kan erbjuda men många tycker också att det är alldeles för varmt för att kunna sitta ned och njuta en längre stund. Att basta i en infraröd bastu kan då vara ett alternativ – här kan man sitta och njuta på ett annat sätt och därmed få den där viktiga återhämtningen som är så viktig för att inte bli sjuk av stress.

Mjukar upp stela muskler och leder

Ett tecken på stress kan vara en öm kropp. När man stressar mycket är det vanligt att man också spänner sig, till exempel i axlar och nacke, och det i sin tur kan leda till andra jobbiga symptom så som huvudvärk. Mycket värk kan dessutom göra att man sover sämre – vilket såklart inte är bra under stressiga perioder när man faktiskt behöver extra återhämtning.

En annan fördel med att då basta i en infraröd bastu är att det infraröda ljuset, som ju tränger in på djupet, kan mjuka upp just stela muskler och leder. Samtidigt som man får viktigt återhämtning och en skön, lugn stund gör bastun andra bra saker för kroppen, som kan minska på stress och symptom som den kan ge.

Att basta i regelbundet i en infraröd bastu sägs dessutom ha en rad andra hälsofördelar, som kan vara bra oavsett om man är stressad eller inte:

  • Ökad blodcirkulation
  • Stärkt hjärt,- kärlkondition
  • Flera positiva effekter på huden
Kommentarer är stängda.