Så går en takmålning till – exempel från Decatak AB

Så går en takmålning till – exempel från Decatak AB

En utvändig takmålning ger nytt skydd samtidigt som det ger taket ett rejält lyft utseendemässigt. Målningsprocessen sker i flera steg men normalt sett tar det inte mer än 2–3 dagar att få ett rent, fräscht och nymålat tak. Läs mer om hur det hela går till från början till slut – där exemplet är hämtat från företaget Decatak AB.

Taket tvättas

Första steget vid en takmålning, enligt Decatak AB, är att tvätta det ordentligt. Detta görs helt utan kemikalier och enbart med kallt vatten. Specialanpassade högtrycksmaskiner används vid arbetet för effektiv men skonsam rengöring.

Översyn och eventuella reparationer

Inför en takmålning är det viktigt att taket är i gott skick och för att säkerställa det görs en grundlig inspektion. Även följande åtgärder genomförs i det här steget:

  • Trasiga pannor byts ut eller lagas
  • Hängrännor och stuprör rengörs
  • Nocken inspekteras

Takmålning

När förarbetet är gjort är det dags för grundmålning av taket. Från och med detta steg är processen med takmålning av naturliga skäl väderberoende, vilket gör att det kan dra ut något på tiden.

Grundmålningen gör att taket förseglas och får ett nytt, aktivt skydd eftersom färgen som används tränger in i porerna. Färgen kommer att motverka mossa, alger och annat från att få fäste på taket. Grundfärgen gör även att pannorna inte kan suga upp vatten och fukt.

Toppmålning och vaxbehandling

I den sista delen av arbetet är det dags för den så kallade toppmålningen. Färgen blandas då med vax och sedan målas hela takytan. Färg- och vaxbehandlingen gör taket slitstarkt, vattenavvisande och dessutom självrengörande.

Mer om Decatak AB:s behandling

Det ovan nämnda exemplet för hur en takmålning går till är som sagt hämtat från Decatak AC. Exemplet avser målning av takpannor men på hemsidan går det att läsa att även andra material, så som plåt, också går bra att måla om förutsättningarna är rätt. På hemsidan går det även att läsa att företaget använder sig av patenterad färg- och vaxbehandling. Färgen som används är egenutvecklad tillsammans med samarbetspartners i Danmark och Tyskland. Vad gäller vaxbehandlingen är det också någon företaget är helt ensamma om i branschen.

Före- och efterbilder finns att tillgå på hemsidan för den som är intresserad av att se hur slutresultatet kan bli. Företaget lämnar 10 års garanti på det utförda arbetet.

Kommentarer är stängda.