Byta stammar i villa – bra att veta

Byta stammar i villa – bra att veta

Den som är villaägare och vet med sig att det är drygt 40–50 år sedan stammarna byttes ut bör ta tag i det projektet snarast. Om rören i värsta fall skulle brista kommer det troligen orsaka stora skador på huset – därför är det viktigt att genomföra ett stambyte i tid. Här kan du läsa mer om saker som är bra att veta om byta stammar i villa.

Då är det dags för stambyte

Stammarna tillhör ett utav husets viktigaste funktioner och om dom behöver bytas är det inget man bör skjuta på, även om det känns både jobbigt och dyrt att genomföra. Det är viktigt att man känner till när stammarna byttes ut senast för att kunna hålla koll på när det börjar bli dags igen.

Det kan dock vara svårt att avgöra på egen hand eftersom olika material håller olika länge – vissa i drygt 30 år och andra nästan det dubbla. Har det gått 30 år sedan sist och man känner sig osäker går det alltid att anlita en expert som kan kontrollera skicket och ge ett utlåtande. Har det däremot gått 40–50 år sedan sist börjar det definitivt bli dags.

Tecken på att det är dags att byta stammar:

  • Dåligt vattenflöde
  • Ofta stopp i avloppet
  • Vid läckage

Byta stammar tar tid

Att byta ut villans stammar är inget som är gjort på ett par dagar. Det är därför viktigt att ställa in sig på att det kommer ta tid och att det kommer att kännas rörigt en tid framöver. Ett stambyte innefattar många tidskrävande och även avancerade moment och det är bra att ha en plan innan arbetet sätter igång. Räkna med att stambytet kommer att ta någonstans mellan 6–10 veckor.

Dyr investering men bra för värdet

Att byta stammar innebär en stor kostnad, dels för själva stambytet men också eftersom det behövs en del renovering efteråt. Speciellt badrummet kan bli dyrt, då just en badrumsrenovering ofta är väldigt kostsam. Har man bytt stammar måste man dock renovera badrummet i samma veva eftersom både golv och väggar behöver brytas upp.

Däremot kommer ett stambyte att höja värdet på villan, dels eftersom allt är nytt och fräscht och dels eftersom många köpare hellre väljer en bostad där stammarna har bytts ut nyligen framför en där hela arbetet behöver göras snart.

Kommentarer är stängda.